– Jeg var ulykkelig fra dag én. Jeg er så glad jeg kom meg ut av dette, sier Titi (14), som ble giftet bort til en ukjent mann.

For mange familier er barneekteskap det eneste alternativet for å overleve. Niger er det landet i verden hvor det forekommer flest barneekteskap, med 76 prosent på landsbasis og enda høyere i enkelte regioner. 

Med årets TV-aksjon skal vi gi jenter nytt håp og få slutt på barneekteskap der problemet er størst. Sammen skal vi gi jenter muligheten til å velge sin egen framtid og vie seg til livet.   

Titi drømmer om en bedre framtid  

Etter å ha overlevd Boko Harams angrep og flukten til Niger, ble Titi (14) giftet bort til en ukjent mann fordi familien ikke kunne ta vare på henne økonomisk.  

Sammen med sine ni søsken, var Titi på flukt i månedsvis før de nådde Diffa-regionen i Niger, hvor eldstesøsteren bor. Den pågående volden i deler av Nigeria har tvunget tusenvis av mennesker til å søke tilflukt her. 

Dette går pengene til 

Under flukten mistet Titi  moren og tre av sine søsken. Faren ble senere arrestert og mistenkt for å være med i Boko Haram. Siden har ikke hun sett han. 

Søsteren tok søskenflokken inn, men hadde ikke råd til å sende dem på skole. Etter noen måneder bestemte hun seg for å gifte bort Titi. En mann ville kunne forsørge søsteren, og kanskje hjelpe dem alle. 

76 prosent av jenter giftes bort som barn 

Kriser rammer jenter hardest, og for mange familier er barneekteskap det eneste alternativet for å overleve. Niger er det landet i verden med flest barneekteskap med 76 prosent på landsbasis, og enda høyere i enkelte regioner. 

– Jeg fortalte søsteren min at jeg heller kunne få meg en jobb og tjene penger. Men hun mente at det beste for meg og familien var å gifte meg, sier Titi. 

Titi sultestreiket, men det hjalp ikke.  

Mannen hun måtte gifte seg med viste seg å være svært voldelig. Hun rømte flere ganger tilbake til søsteren sin, men havnet alltid tilbake hos ektemannen.

Fikk hjelp til skilsmisse 

Det var først da svogeren tok opp saken med landsbyhøvdingen at ting ble bedre. Titi fikk lov til å skille seg fordi mannen ikke sluttet å være voldelig, tross advarsler. 

– Jeg var ulykkelig fra dag én. Jeg er så glad jeg kom meg ut av dette, sier Titi. 

Da Plan International fikk høre om Titis situasjon, ga de henne rådgivning og medisinsk behandling.    

 – Jeg fikk snakke med en psykolog for å takle traumene og depresjonen jeg gikk gjennom. Jeg fikk også penger til medisinsk behandling. Nå har jeg det mye bedre, sier hun. 

14-åringen har fortsatt håp og ambisjoner for fremtiden.   

– Jeg håper jeg får se faren min igjen, at jeg får en jobb og kan bli økonomisk trygg. Familier bør ikke tvinge døtrene sine til å gifte seg hvis de ønsker å se dem lykkelig.  

Ønsker du å engasjere deg i årets TV-aksjon? Les mer her.