Tadala var bare 15 år da hun ble mamma til en liten gutt.

I Malawi, hvor Tadala bor, blir nesten halvparten av jentene giftet bort som barn.

Når jenter giftes bort for tidlig, er konsekvensene ofte graviditet, avbrutt skolegang og økonomisk avhengighet.

– Jeg er takknemlig for å være i live 

Tadala var bare15 år da hun ble mamma til en liten gutt. Men kroppen hennes var ikke klar for påkjennelsen, og fødselen gikk nesten galt.   

I Malawi, hvor Tadala bor, blir nesten halvparten av jentene giftet bort som barn. I 2017 ble det forbudt ved lov å gifte seg før fylte 18, likevel skjer det ofte. Mange er ikke klar over forbudet. Lokale skikker og sosiale normer er andre årsaker til at barneekteskap fortsatt skjer. I tillegg utgjør fattigdom en stor risiko for jentene, siden barneekteskap ofte ses på som en løsning på penge- og ressursmangel.  

Når jenter giftes bort for tidlig, er konsekvensene ofte graviditet, avbrutt skolegang og at de blir økonomisk avhengige av sine ektemenn. 

Tadala (18) var redd. Hun hadde nettopp funnet ut at hun var gravid med kjæresten, og gjemte seg i skogen for å unngå foreldrene sine. Det siste hun ville var å fortelle dem om graviditeten, for hun fryktet at hun kom til å bli tvunget til å gifte seg. 

Tøff fødsel  

Tadala hadde ingen fysiske utfordringer under svangerskapet, men det endret seg straks fødselen var i gang. Komplikasjoner rundt fødsel er den hyppigste dødsårsaken blant jenter i alderen 15-19 år på verdensbasis. På sykehuset ble Tadala selv vitne til at en ung mor døde i fødsel. Det gjorde sterkt inntrykk.  

– Jeg er takknemlig for å være i live.  

Da Tadala ble mor, mente foreldrene at hun måtte gifte seg med barnefaren, slik skikken på landsbygda var. Tadala var uenig. 

– Jeg ville tilbake til skolen etter fødselen og tenkte at ekteskap betød slutten på utdannelsen min. 

Heldigvis kom Tadala i snakk med en ungdomsgruppe organisert av Plan International Malawi.

Ungdommene der jobber med å forhindre barneekteskap gjennom å spre informasjon om jenters rettigheter. Da Tadala og foreldrene hennes fikk vite om den nye ekteskapsloven, lot de til slutt være å mase på henne om å gifte seg.   

I dag er Tadala selv med i en ungdomsgruppe. Hun bruker sine egne erfaringer til å fortelle andre unge, foreldre og lokale høvdinger om konsekvenser av barneekteskap og om viktigheten av å la jenter fullføre skolen. Dette har ført til at flere høvdinger nå er enige i at unge har en vesentlig rolle i å skape positive endringer i samfunnet. Tadala har blitt valgt inn som ungdomsrepresentant i et lokalt styre for utvikling.   

– De respekterer synspunktene mine uten å tenke på alderen min, eller at jeg er jente, sier hun fornøyd.    

Det aller viktigste er likevel at hun får gå på skolen ved siden av å være mamma.  

– Jeg vet at hvis jeg får en utdannelse, vil jeg bli selvstendig og uavhengig. Livet mitt er bra. Jeg kan gå på skolen og være barn, ikke bare forelder.