Der Bhumika (10) bor, blir ni av ti jenter giftet bort som barn.

Bhumika er yngst i en søskenflokk på seks. Flere av søstrene hennes er allerede gift.

Fattigdom har tvunget familien til å gifte bort to av døtrene sine. Barneekteskap er helt vanlig der de bor i Nepal.

Familien håper at det skal bli annerledes for Bhumika.

Der Bhumika (10) bor, blir ni av ti jenter giftet bort som barn

Fattigdom har tvunget familien fra Nepal til å gifte bort to av døtrene sine. Nå håper de på en bedre fremtid for Bhumika. 

Den frodige regionen Bardiya i Nepal ligger helt mot grensen til India. Her blir 87 prosent av jentene giftet bort som barn, noe som er langt over landsgjennomsnittet på 40 prosent. I kriser, som koronapandemien, er det enda vanskeligere å vokse opp som jente. Nedstengning fører til mer fattigdom, avbrutt skolegang, flere barneekteskap og tenåringsgraviditeter.  

Foreldrene til Bhumika er blant de mange som har mistet inntekt på grunn av pandemien. Da skolene stengte, fikk Bhumika hjemmeundervisning av Plan. Foreldrene håper på å holde yngstedatteren på skolebenken, men vet ikke hvordan fremtiden vil bli. Tidligere har fattigdom tvunget dem til å ta vanskelige avgjørelser. Mens én dro til India som 13-åring for å arbeide, ble to andre giftet bort, fordi familien slet økonomisk. Det ble vanskelig å brødfø hele familien og sende alle barna på skolen. 

Da Plan møtte Bhumika for første gang, var hun syv år gammel. Hun likte å leke med de andre barna på skolen, favorittfargen var rosa og favorittdyret elefant. Nå har hun fylt 10 år, og for hvert år som går øker sjansen for at hun må slutte på skolen og gifte seg.

Plan jobber med å beskytte jenter og informere dem om sine rettigheter og likestilling. Dette gjøres ved å etablere ungdomsgrupper som sprer informasjon videre. Plan er også med på å kurse lærere, skaffe skolemateriell og stipender, og følger opp de som faller ut av skolesystemet. 

Brud, ikke barn  

– Mange gifter bort døtrene sine når de er 14 eller 15 år, sa Bhumikas storesøster Suman (17) da Plan møtte henne i 2018. Hun fikk flytte hjem igjen etter å ha skilt seg fra en voldelig mann. 

– Jeg synes det er feil at vi må gifte oss når vi er så unge. Hvis jeg hadde vært gutt, hadde alt vært lettere, sier Suman. 

Kriser rammer de mest sårbare hardest, blant dem er daliter, som Bhumikas familie tilhører. De er såkalte kasteløse og helt nederst på rangstigen i samfunnet. Er du i tillegg jente, er mulighetene til å bestemme over eget liv veldig små.  

– Bhumika er fortsatt liten og heldigvis uten bekymringer. Hun er en veldig glad jente, sier Suman. 

Hun vil at Bhumika skal få være barn så lenge som mulig, og få muligheter som hun selv og de andre søstrene aldri fikk.

Med årets TV-aksjon skal vi nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst. Sammen skal vi gi jenter muligheten til å velge sin egen framtid og vie seg til livet.  Les mer her.