Da skolen til Mariam (16) stengte på grunn av koronapandemien, ville familien at hun skulle gifte seg.

– Jeg ble lovet bort til en mann jeg ikke kjenner. Jeg går på ungdomsskolen, hvordan kan jeg gifte meg, sier Mariam.

Kraftig økning i barneekteskap

Stengte skoler og usikker økonomi har ført til mer fattigdom, mer barnearbeid og en økning i antall barneekteskap der Mariam bor i Mali. 

Mariam bor i regionen Mande, ett av områdene i Mali som virkelig merker konsekvensene av pandemien. Stengte skoler og usikker økonomi har ført til mer fattigdom, mer barnearbeid og en økning i antall barneekteskap.  

Les mer: Dette går pengene til 

I enkelte områder av Mali blir hele 70 prosent av jentene giftet bort før de fyller 18 år. Barneekteskap blir ofte sett på som en løsning på et fattigdomsproblem. Det handler ikke om at foreldre ikke vil barna sine vel, men om å overleve og å gi barna det de tror er et bedre liv.

– Jeg ble lovet bort til en mann jeg ikke kjenner. Jeg går på ungdomsskolen, hvordan kan jeg gifte meg? Jeg vil studere medisin, sier Mariam.  

– Menn bestemmer og vi bare følger etter. Det er trist å ikke ha kontroll over sitt eget liv.

Presset til å gifte bort datteren

Mariams far døde for mange år siden, og moren Kafounè er alene om ansvaret for henne og fire andre barn. Da skolen stengte, ville slektninger gifte bort datteren hennes.   

– En morgen kom min manns brødre til meg og sa at de hadde tenkt til å gifte bort Mariam fordi skolen hadde stengt. Du vet, det er sånn her. Menn tar disse avgjørelsene og bare kommer for å informere deg, sier Kafounè. 

Sto imot press om barneekteskap 

Plan møtte mamma Kafounè og datteren under arbeidet med koronatiltak i Mali. I samtaler med Plan lærte de om fordelene med skolegang og de negative konsekvensene av barneekteskap. Kafounè gikk tilbake til svogerne sine og sa at barna hennes skal studere. Hun ville betale for det selv.  

– Jeg klarer å fø barna mine takket være pensjonen jeg får etter min mann. Han var en landmåler. Det er fordi han studerte, og fordi vi får pensjonen hans, at vi klarer oss i dag, sier hun. 

 Mariam slapp å gifte seg, har igjen håp for fremtiden, og synes selv at tradisjonen for barneekteskap burde skrotes. 

– Barneekteskap burde vært avskaffet fordi det er farlig for jenters helse. Det hindrer at de utdanner seg og blomstrer, sier hun.

Les mer: TV-aksjonen 2021