Stopper barneekteskap

Gaitree (23) bruker sitt sterke engasjementet for jenters rettigheter som motivasjon til å stoppe barneekteskap i Bangladesh. 

Så langt har hun hindret 34 barneekteskap, samtidig som hun har klart å holde både søsknene og seg selv på skolebenken. 

I Bangladesh blir 59 prosent av jentene giftet bort som barn. Gaitree fant heldigvis en annen utvei.

– Jeg har styrket selvtilliten til mange jenter gjennom kampsport

Med blått belte rundt livet, står Gaitree (23) i karatepositur med knyttet neve. Foran henne står et titalls andre hvitkledde karatejenter. Hun lyser av selvtillit, men sånn har det ikke alltid vært.

Gaitree fra Bangladesh mistet begge foreldrene sine som tenåring. Plutselig sto hun alene med ansvaret for småsøsknene, og hun var fortvilet og deprimert. For Gaitree kunne løsningen blitt å gifte bort søsteren og seg selv i tro om at det ville løse de økonomiske problemene.

– Jeg strevde veldig med å gi dem tre måltider om dagen. Jeg jobbet på åkrene  for å kunne betale for maten, og for at både de og jeg kunne fortsette på skolen. 

Skole er nøkkelen ut av barneekteskap  

En viktig årsak til barneekteskap er fattigdom, men også kultur og sosiale normer der jenter blir sett på som mindre verdt enn gutter spiller inn.  

Skole er nøkkelen ut av fattigdom, og en viktig stopper for barneekteskap. Statistikk viser at jenter med utdannelse har mye mindre risiko for å bli giftet bort, enn de som ikke har det. 

Hekta på kampsport  

I 2014 ble Gaitree med i «Girl Power»-prosjektet til Plan. Her lærte hun blant annet om jenters rettigheter, hvordan barn kan beskytte seg mot vold og overgrep, og hvordan hun kan bidra positivt i lokalsamfunnet. Gaitree var med på en rekke aktiviteter i regi av gruppa, men karate var det som virkelig ga mersmak. Treningen og ferdighetene ga henne selvtillit og mental styrke til å stå opp for seg selv og sine egne valg.

– Ingenting skremte meg. Jeg var bestemt på å nå målene mine, sier hun.

Etter hvert begynte Gaitree å tjene penger på å undervise i karate og selvforsvar. De siste årene har hun undervist godt over 2000 jenter i karate.

–Jeg har styrket selvtilliten til mange jenter gjennom kampsport.
Nå kan de lære det bort til vennene sine, og de kan beskytte seg mot vold og overgrep, sier Gaitree.

Med årets TV-aksjon skal vi nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst. Sammen skal vi gi jenter muligheten til å velge sin egen framtid og vie seg til livet.  Les mer her.